Η συνταγή της πρωτοχρονιάς:Σπάλα Χοιρινή με Μέλι και Πορτοκάλι

Δημοσιεύτηκε από τον/την Γιωργος Τριανταφυλλοπουλος στις

Υλικά:

  • 1,5 κιλό σπάλα χοιρινή (με την πέτσα) Ανακαλύψτε την στα κρεοπωλεία μας με μόνο 5,55 € το κιλό μέχρι 07/01/25
  • 3 πορτοκάλια (τον χυμό και το ξύσμα τους)
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία κρέατος:
    Χαράξτε ελαφρά την πέτσα της σπάλας σε διαγώνιες γραμμές, δημιουργώντας μικρά ρόμβους. Αλατοπιπερώστε καλά το κρέας και τρίψτε το με το σκόρδο.
  2. Μαρινάδα:
    Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, και τη ρίγανη. Ρίξτε τη μαρινάδα πάνω από τη σπάλα και αφήστε τη να μαριναριστεί για τουλάχιστον 2 ώρες (ή ιδανικά όλη τη νύχτα) στο ψυγείο.
  3. Ψήσιμο:
    Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Τοποθετήστε τη σπάλα σε ένα ταψί με τη μαρινάδα της και προσθέστε το λευκό κρασί. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 2 ώρες.
  4. Γλάσο:
    Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αλείψτε το κρέας με το ζουμί του και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200°C. Ψήστε για άλλα 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πέτσα και να γίνει τραγανή.
  5. Σερβίρισμα:
    Αφήστε τη σπάλα να “ξεκουραστεί” για 10 λεπτά πριν τη κόψετε σε φέτες. Σερβίρετε με πατάτες φούρνου, λαχανικά ατμού ή ρύζι πιλάφι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Καλή χρονιά με υγεία και νοστιμιά! 🎉

Κατηγορίες: ΣΥΝΤΑΓΕΣ