Πασχαλινό Τσουρέκι
Αφράτο, αρωματικό και πεντανόστιμο, αυτό το τσουρέκι σίγουρα θα το απολαύσετε!!!
Ανακαλύψτε στο τρέχον φυλλάδιο προσφορών αχτύπητες προσφορές για όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε!
Υλικά
140 ml νερό
15 γρ. μαγιά ξερή
2 αυγά μεσαία
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
2 βανιλίνες
70 γρ. λιωμένο βούτυρο
130 γρ. μέλι
15 γρ. μαχλέπι
120 γρ. ζάχαρη ξύσμα πορτοκαλιού
3 δάκρυα μαστίχας
5 σπόρους κακουλέ
1 πρέζα αλάτι
80 γρ. βούτυρο κομματάκια
ασπράδι αυγού για το άλειμμα
αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα την μαγιά με το νερό και προσθέτουμε από πάνω το αλεύρι χωρίς να ανακατέψουμε. Αφήνουμε 30’. Χτυπάμε πολύ καλά σε ένα γουδί τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τον κακουλέ και μια πρέζα αλάτι.
Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το ξύσμα, το μέλι, τα αυγά, την βανίλια και τα προσθέτουμε στο κάδο του μίξερ με το μείγμα με την μαγιά.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 10-15’ μέχρι να γίνει η ζύμη.
Προσθέτουμε έξτρα βούτυρο σε κομματάκια και και ανακατεύουμε και πάλι. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να ξεκολλάει εύκολα.
Αλείφουμε ένα μπολ και βάζουμε την ζύμη. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3-3,5 ώρες.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μέρη (για 2 μεγάλα τσουρέκια) ή σε περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε.
Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε ταψί.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες.
Αλείφουμε απαλά τα τσουρέκια με λίγο ασπράδι αυγού. Ρίχνουμε από πάνω αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν για άλλη 1/2 ώρα.
Μόλις φουσκώσουν, ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
Καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!
Δείτε εδώ μια συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια